Muren blev klar torsdag, og fredag havde de første allerede skrevet på den. Foto: Berit Hvassum

Mur i Østermarie er nu del af verdensprojekt

Hvad er det allervigtigste for dig at nå, inden du dør? Det kan du nu tage stilling til – og dele med andre på en mur i Østermarie.

Her er den ene af Dagli'Brugsens rødmalede mure blevet malet sort med tavlelak, og linjer streget op, hvor alle og enhver med kridt kan skrive deres bud på dette vigtige spørgsmål.

Frances Østerfelt, som selv bor i Østermarie, har taget initiativ til muren, som stod klar torsdag, og allerede nu har de første både lokale og turister været forbi med deres bud.

KUNSTPROJEKT

Hvad er det allervigtigste for dig at nå, inden du dør? Det kan du nu tage stilling til – og dele med andre på en mur i Østermarie.

Her er den ene af Dagli’Brugsens rødmalede mure blevet malet sort med tavlelak, og linjer streget op, hvor alle og enhver med kridt kan skrive deres bud på dette vigtige spørgsmål.

Frances Østerfelt, som selv bor i Østermarie, har taget initiativ til muren, som stod klar torsdag, og allerede nu har de første både lokale og turister været forbi med deres bud.

Ideen fik Frances Østerfelt på en rejse i Polen, hvor hun så en tilsvarende ”Før jeg dør”- mur i byen Lód, hvor hendes mand engang har gået på filmskole.

– Jeg blev simpelthen så begejstret, da jeg så det dernede, fortæller Frances Østerfelt.

Vi skal gøre det nu

Hun tog billeder af muren og kunne ikke slippe ideen om den, da hun kom hjem.

– Jeg tænkte, at enten er det den mest sindssyge timing eller den mest geniale at gøre det nu. Jeg gik og tyggede på det og ringede til Peter Juhl fra Destination Bornholm og kunstrunden, og sagde, at det her skal vi gøre nu, fordi folk tænker på corona og døden, siger Frances Østerfelt, der synes, det er et godt tidspunkt at stoppe op.

– Lad os tage vores liv op til vurdering og se på, hvad VIL vi egentlig gerne med vores liv.

Frances Østerfelt er oprindeligt fra USA, men bor nu i Østermarie med sin mand Preben Østerfelt, som er forfatter, skuespiller og instruktør.

Selv er hun oprindeligt tandlæge men i dag multikunstner, der blandt andet skaber dukker, skriver bøger og laver film.

Hun mener, at det er vigtigt at gribe de chancer, man får, gribe livet, når muligheden er der.

– Og at gøre sig bevidst, hvem du er, og hvad du gerne vil.

– Mit liv har været meget specielt på mange måder. Jeg har simpelthen grebet chancer, da de kom. Eksemplevis blev jeg forelsket i en dansker for næsten 50 år siden og kom til Danmark. Ting sker. Jeg har ikke været bange for at gribe de chancer, jeg har fået. Da jeg så den her væg i Lód, tænkte jeg, at folk skal kigge på deres liv og ikke bare flyde af sted. Ikke vente, siger hun.

– Der er en film som hedder The Bucket List med Jack Nicholson og Morgan Freemann. Preben og jeg har set den et par gange og bliver begejstret hver gang. Den handler om to mænd, som er dødeligt syge og så vil de gøre de ting nu, som de altid har drømt om. Men hvorfor skal vi vente til det tidspunkt i vores liv, før vi gør det, vi drømmer om, spørger Frances Østerfelt.

– Det er streetart og gør Østermarie til en del af verden, at der nu er en ”Før jeg dør”-mur her, mener Frances Østerfelt og Peter Juhl. Foto: Berit Hvassum

Kunst ud i gaden

Peter Juhl var straks med på ideen.

– Jeg blev lige så begejstret som Frances helt fra starten. Jeg synes, det er en fantastisk ide, og også at det er sådan et sted, man kan stoppe op og reflektere. Og så også at vi får noget ny kunst ud i gaden, og så synes jeg, det er skønt at det bliver i Østermarie.

Oprindeligt var tanken, at “Før jeg dør”-muren skulle være i Allinge i forbindelse med Folkemødet, men dels blev mødet aflyst, og dels var det svært at finde en mur i Allinge, hvor kunstværket kunne få lov at eksistere i længere tid.

– Det kunne så ikke lykkes i Allinge til Folkemødet, men så synes jeg, det er naturligt, når Frances er initiativtager, og der samtidig er fantastisk opbakning til det her, at muren bliver her i Østermarie, siger Peter Juhl.

Frances Østerfelt har i det hele taget kun mødt positiv opbakning til ideen, både fra brugsen, farvehandleren, naboerne og de andre kunstnere i byen, fortæller hun.

Del af noget større

Efterfølgende blev hun opmærksom på, at væggen, hun havde set i Polen, var del af noget større.

– Jeg opdagede, at det er faktisk er en bevægelse, som startede med en kvinde i New Orleans. Hun er kunstner og mistede meget pludseligt en meget kær ven. Hun vidste, at veninden havde haft mange planer, men nåede aldrig at gøre det, hun ville. Hun skulle bearbejde sin sorg over venindens død, og fandt et forladt hus i byen, som hun omdannede til en “Før jeg dør”-mur.

Folk strømmede til for at skrive på den, og siden har det bredt sig.

Indtil nu findes ideen på tusindvis af vægge i 75 lande, men så vidt vi ved, er dette den første i Danmark, fortæller Peter Juhl.

Hvorfor er det så vigtigt at vi gør det her?

– Jeg synes, folk har været så stressede. Jeg er gammel nok til at huske, at der var noget som hed timesaving things – det var for eksempel vaskemaskiner, tørretumbler og så videre. Men nu er der efterhånden så meget, som tager så lidt tid, at folk forventes at lave mere og mere og mere, og der er simpelthen ikke tid til at sætte sig tilbage og tænke. De bliver fanget af det. Også her under corona har folk lært, at de kan arbejde hjemme, men hvornår kommer de så ”hjem fra arbejde”, spørger Frances Østerfelt, der håber muren kan få folk til at stoppe op.

Ingen slutdato

Der er foreløbig ingen slutdato på værket, og ind imellem vil teksterne blive vasket væk og kan så blive erstattet af nye.

Det vigtige er den tankerække, der er sket inden i forfatterne til ordene.

– Det er streetart, et kontinuerligt kunstværk, forklarer Frances Østerfelt.

 

Lars Dybeck og Anne Lass har hjulpet med at male muren. Privatfoto

Del af Bornholms Kunstrunde

Det levende kunstværk på Dagli’Brugsens mur i Østermarie er en del af Bornholms Kunstrunde, der i år finder sted fra 14. til 16. august, efter at den måtte udsættes i foråret på grund af corona.

– Kunstrunden er travl, og folk haster fra det ene til det andet. Vi ville gerne have et sted, hvor folk også kan stoppe op og se, hvad drømmer andre om og tænke lidt over, hvad de selv drømmer om, fortæller Peter Juhl.

– Og så kunne kunstrunden godt trænge til noget nyt. Vi er vant til i kunstrunden at komme hjem til kunstneren. Nu tager vi det også ud på gaden og synes, vi sætter Østermarie på kortet også. Så “Før jeg dør”-muren er en forbrænder på kunstrunden.

Destination Bornholm står bag kunstrunden sammen med en gruppe udøvende kunstnere.

Kunstrundens udstilling, som normalt er i Gudhjem, bliver i år på Svanekegaarden og åbner allerede den 24. juli, fortæller Peter Juhl.