Erhvervschef i Business Center Bornholm, Christa Lodahl, er begejstret for støtten. Foto: Berit Hvassum

Erhvervschef om bornholmsk pilotprojekt: Det er fedt at være faglært

UDDANNELSE

Bornholmske virksomheder har masser af muligheder at byde på, men det ved alt for få unge, når de skal vælge, hvad de vil læse. Det mener både de bornholmske virksomheder, Business Center Bornholm og Bornholms Regionskommune. Derfor har de lanceret projektet “Faglært er fedt”, som nu er blevet støttet af Nordea-fonden, Bornholms Regionskommune og Sparekassen Bornholms Fond.

Erhvervschef i Business Center Bornholm, Christa Lodahl, er begejstret for støtten og fortæller, at projektet både handler om at få flere unge til at vælge en faglært uddannelse og at få virksomhederne til at have større fokus på de lærlinge, de får i praktik.

– Vi skal vise de unge, at det er fedt at være faglært. Det vil vi gøre ved blandt andet at bruge rollemodeller, der kan fortælle og vise, hvordan det er at være faglært på Bornholm. Og så vil vi også støtte de bornholmske virksomheder i at finde ud af, hvordan de bliver endnu bedre praktiksteder for de unge, så vi også mindsker frafaldet, når de unge kommer ud til dem, siger Christa Lodahl.

Meget at byde på

Projektet søsættes efter sommerferien og skal løbe de næste tre år. Det kommer til at indebære brug af rollemodeller, som kan fortælle om livet som faglært, og der kommer til at være virksomhedsbesøg for de unge, så de kan se, hvad virksomhederne har at byde på. Ifølge Christa Lodahl er det nemlig en virkelighed, som ikke alle unge kender til.

– Vi vil gerne vise alle de muligheder, der er hos virksomhederne på Bornholm, for vi synes, de har virkelig meget at byde på. Det er bare ikke alle unge, der ved det. Det vil vi sætte fokus på i projektet, siger hun.

Projektet indebærer også indsatser på virksomhedernes banehalvdel. Der kommer til at være garanti for praktikpladser og uddannelse til de lærlingeansvalige ude på praktikstederne. Det skulle ifølge erhvervschefen gerne resultere i gode, fuldførte praktikperioder.

Efterspørgsel skal mødes

Selvom situationen med covid-19 har bremset meget arbejde på virksomheder i hele landet og også på Bornholm, må man ikke stoppe op i uddannelsen af faglærte, understreger Christa Lodahl. Coronapandemien er midlertidig, og den store efterspørgsel, der var på faglært arbejde lige inden udbruddet, vil komme igen, mener erhvervschefen.

– Situationen med covid-19 er speciel lige nu, men vi forventer, at der igen kommer til at være en efterspørgsel på flere lærlinge, end der er. Projektet skal sætte fokus på den bredde, der er i behovet for faglærte herovre, og der er det vigtigt, at virksomhederne byder ind og forpligter sig til at tage lærlinge. Hver eneste lærling, man kan tage ind, tæller. Det er vigtigt for den fremtidige arbejdskraft på Bornholm, siger hun.

Det kan ifølge Christa Lodahl få for store konsekvenser, hvis det bornholmske erhvervsliv tøver med at tage lærlinge nu.

– Vi skal udvikle os ud af krisen, for ellers står vi måske om to år og ikke har nok arbejdskraft, og det vil forhindre os i at vækste på Bornholm. Det skal projektet her være med til at afhjælpe, siger hun.

Projektet er ifølge erhvervschefen defineret i tæt dialog med de bornholmske virksomheder. Blandt andet Jensen Denmark og Knudsker El været meget med i udformingen af projektet, og de har været med til at pege på, hvilke indsatser, projektet skal indeholde.

Pilotprojekt skal udbredes

“Faglært er fedt” starter som et treårigt pilotprojekt på Bornholm, og herefter er det meningen, at projektet kan udbredes til andre kommuner. Det har været ønske fra blandt andet Nordea-fondens side, fortæller Christa Lodahl.

– Vi skal prøve indsatserne af og dokumentere de resultater, der kommer af projektet. Det har vi forpligtet os på at videreformidle til andre, så de kan sætte lignende projekter igang. Vi synes, det er sjovt, når vi kan bruge hinandens resultater, og vi kigger jo også selv andre steder hen for at blive klogere. Vi har også CRT (Center for Regional- og Turismeforskning, red.) indeover projektet, og de kommer til at være med undervejs, siger Christa Lodahl.

Med 1,9 millioner kroner fra Nordea-fonden, 1,8 million kroner fra Bornholms Regionskommune og 300.000 kroner fra Sparekassen Bornholms Fond er projektet nu finansieret og klar til at køre de næste tre år.