Gunild Kæseler står bag den nye butik i Nexø, IT og tøjdesign. Foto: Klaus Holsting

Flytning til Bornholm var bedste beslutning nogensinde for den nye butiksejer i Nexø

Dagens navn

Flytning til Bornholm var den bedste beslutning nogensinde for den nye butiksejer i Nexø, Gunild Kæseler, som står bag Gk-design.

Hvordan går det til, at du åbner butik i Nexø?

– Allerede i 2013 var vi på besøg på Bornholm, og da så jeg butikken for første gang og tænkte: Sådan kunne jeg godt tænke mig, at min butik skulle se ud. Nu syv år senere blev jeg ringet op og spurgt, om jeg ville være interesseret i at dele butikken med Nexø It. Jeg måtte bare sige ja, da det jo var noget, jeg havde drømt om i flere år.

Hvilken baggrund har du for at være designer?

– Jeg er uddannet som beklædningsdesigner og modelkonstruktør.

Hvad var det, som tiltrak dig til faget som designer og nu som butiksejer med eget design?

– Jeg har altid ville ændre på det eksisterende for at lave mit eget design. Allerede i skolen havde jeg lyst til at skabe mit eget.

Jeg har trang til at lave noget andet ud af noget eksisterende, altså en form for genbrug/genanvendelse. Jeg får tit ideer til, hvad de eksisterende ting også kan omdannes til.

Du har blandt andet designet en helt særlig taske til dronning Margrethe?

– I 2010 var jeg på et taskekursus, hvor jeg fik lært at designe tasker. Da jeg senere hørte om dronningens 70 års fødselsdag, så måtte der jo designes en taske, der var en dronning værdig. Jeg fik den dog aldrig sendt, men drømmer stadig om at blive kongelig hofleverandør.

Hvorfor flyttede du og din mand til Bornholm, og hvad er det I sætter særlig pris på herovre?

– Der er flere grunde. Før vi flyttede til Bornholm boede vi otte år på Sjælland, og da jeg var helbredsmæssigt udfordret og vi trængte til luftforandring, og da jeg gerne ville åbne forretning igen, var Bornholm et ideelt sted til en forretning efter mit koncept, som er det sæsonbetonede, altså hovedsageligt at producere om vinteren og sælge om sommeren.

Vi sætter meget pris på hele atmosfæren herovre. Det føltes som at komme hjem. Tempoet er meget anderledes end på Sjælland, og det passer os meget godt. Desuden er vi glade for den måde, vi er blevet modtaget på herovre. Det tilsammen har gjort, at jeg er kommet mere ovenpå.

Hvilke udfordringer har I mødt ved at rykke teltpælene op i en forholdsvis voksen alder?

– Da det er det bedste vi nogensinde har gjort, synes jeg ikke, at der har været nogle udfordringer. Vi har altid været klar til at tage tingene, som de kommer.

Hvordan får du ideerne til dit design?

– Jeg er meget visuel. Så det er ved, at jeg ser noget ude i naturen eller ser en farvesammensætning, eller mønstret på en træstamme. Bare det at køre en tur, så popper der ideer op til nye kreationer. Det kan godt være en udfordring for min mand, da det ikke altid er nemt at forstå udbruddene, der kommer, når ideerne popper op, og jeg siger: Nu har jeg det.

Hvordan slapper du af?

– Det gør jeg bedst med min egen designede varmepude, en god film og håndarbejde. Eller en tur ud i naturen.

Er din ægtefælle lige så kreativ som dig?

– Ja, han er kreativ, bare på det tekniske område, lidt af en opfinder og tit samarbejder vi om ting. Der skal blandt andet laves en anordning til at fylde korn i varmepuderne.

Hvordan hjælper din ægtefælle dig i virksomheden?

– Da hænderne er godt skruet på hos ham, hjælper han med mange af de praktiske ting.